Podzim 2024

23. září

Soudní stání

U Obvodního soudu pro Prahu 1 proběhlo první stání soudního sporu prof. Tomáše Petráčka a Univerzitou Karlovou ohledně neplatné výpovědi z 21. srpna 2023

24. září

Děkan KTF jmenoval J. Jinka koordinátorem pro hospodaření

Děkan Jaroslav Brož na zaměstnaneckém „fakultním dni“ oznámil, že svým opatřením zřídil pozici „koordinátora pro hospodaření“, a že jím jmenoval doc. Jakuba Jinka.

Konce termínovaných smluv na KCDLH

Přes od května trvající ubezpečování, že termínované smlouvy pracovníků Katedry církevních dějin a literární historie (KCDLH) budou prodlouženy, dostalo několik z nich 24. nebo 25. září nabídku na převod smlouvy na DPP, případně na pozici lektora, která ovšem neodpovídá úkolům daných zaměstnanců vč. vedení prací, SZZ či garantování předmětů v programu Dějiny evropské kultury.

29. září

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je solcova.png.

Vznik další odborové organizace na KTF

V aktualitách na stránce KTF bylo oznámeno, že vedle existující základní organizace Vysokoškolského odborového svazu vznikla další odborová organizace „sv. Jana Nepomuka Neumanna“. Předsedkyní je Kateřina Šolcová, členy výboru Vojtěch Novotný a Jakub Jinek.

KCDLH zaslala memorandum děkanovi

Katedra, v den konce termínované smlouvy a den před začátkem výuky několik zaměstnanců nemá smlouvu, zaslala děkanovi memorandum žádající urychlené řešení situace a zrušení nesystémové funkce koordinátora pro hospodaření doc. Jinka.

1. října

E-mail děkana k ukončení PP 3 zaměstnanců KCDLH

Děkan v e-mailu zaměstnancům napsal: „S lítostí oznamuji, že celkem tři vyučující se před začátkem nového akademického roku rozhodli nepřijmout návrh na prodloužení pracovní smlouvy, jenž jim byl učiněn, a tudíž nadále nepokračují jako vyučující KTF UK. Jedná se o dr. Kláru Kudlovou, dr. Evu Doležalovou a dr. Michala Charypara. Chtěl bych jim zde poděkovat za práci, kterou pro naši fakultu vykonali, a popřát jim všechno dobré do jejich dalšího působení. Jejich výuku v zimním semestru musíme rozdělit mezi ostatní kolegy. Přeji Vám požehnaný a plodný nový akademický rok.“

Program Dějiny evropské kultury

Studijní programy Dějin evropské kultury má v akademickém roce, který právě začal, zajišťovat výrazně oslabená katedra

Další e-mail děkana KTF

Odpoledne J. Brož e-mailem informoval zaměstnance KTF, že „byl osloven představiteli obou fakultních odborových organizací k projednání různých otázek souvisejících s pracovně-právní agendou: jedna z odborových organizací navrhla svolání setkání zaměstnanců KTF s děkanem, druhá požádala o projednání těchto otázek na nejbližším řádném zasedání Akademického senátu KTF. 
Domnívám se, že využívání řádných nástrojů komunikace na fakultě je třeba dávat přednost. Proto jsem požádal předsedu AS KTF o zařazení této agendy do programu AS KTF. Na tomto shromáždění budete všichni vítáni.“ 

2. října

E-mail prof. Kubína

Prof. Petr Kubín, garant navazujícího magisterského programu Dějiny evropské kuktury zaslal vyučujícím a senátorům dopis vysvětlující ukončení pracovního poměru 3 zaměstnanců KCDLH

5. října

Dementi fakulty

Na webu fakulty se objevil text KTF dementuje šíření nepravdivých informací ohledně neprodloužení termínovaných smluv, v němž nepodepsaný autor viní ze vzniklé situace zvýšení tarifů na UK

8. října

Otevřený dopis Miloše Sládka děkanovi KTF

Garant bakalářského studijního programu Dějiny evropské kultury, doc. Miloš Sládek, dnes adresoval děkanovi KTF otevřený dopis věnující se současné situaci na katedře.

9. října

Setkání zaměstnanců s děkanem KTF

Ve 12 hodin se na hodinu s děkanem sešli zaměstnanci fakulty, kteří mu kladli otázyk ohledně posledních událostí na fakultě spojených s neprodloužením smluv některých zaměstnanců KCDLH, jmenováním doc. Jinka koordinátorem pro hospodaření apod.

10. října

Protest studentů před snídaní rektorky na KTF

Rektorka UK, Milena Králíčková, se zúčastnila snídaně s vybranými zaměstnanci a studenty KTF. Přívítali ji studenti a zaměstnanci KTF s transparenty protestujícími proti situaci na fakultě, především v souvislosti s oborem DEK a působením vedení fakulty vč. koordinátora pro hospodaření, doc. Jinka.

E-mail děkana KTF senátorům AS UK

Před zasedáním pléna „velkého“ univerzitního senátu zaslal děkan KTF, doc. Jaroslav Brož, e-mailem dopis členům AS UK, v němž znovu osvětluje svou pozici ve vzniklé situaci na KTF

11. října

Usnesení AS UK o situaci na KTF

Rektorka UK na plénu AS UK představila svou pozici ke včerejší „snídani s rektorkou“ a demonstraci na KTF. Po rozsáhlé diskusi senát přijal následující stanovisko:

AS UK je znepokojen pokračujícím vývojem na KTF UK. AS UK žádá vedení univerzity o průběžné informace o této situaci a RVH o zhodnocení zajištění kvality výuky.

13. října

Snídaně s děkanem

Na své webové stránce KTF UK nabízí “všem studentům, kteří by měli další dotazy týkající se budoucnosti jejich oboru a studia, nabízí děkanát „Snídani s děkanem“, kde bude hlavním cílem všechny případně vzniklé problémy vyřešit a poskytnout oporu studentům, kteří stále cítí nejistotu a obavy”. Vedle toho se také vyjadřuje k protestu studentů.

14. října

Otevřený dopis rektorce UK k dění na KTF

Rektorce UK, Mileně Králíčkové, byl odeslán otevřený dopis k dění na KTF, iniciovaný akademiky z různých institucí, žádající řešení situace na fakultě, kde jsou porušovány akademické zvyklosti a svobody ze strany minulého i současného vedení KTF, zvláště doc. Jinka.

15. října

Centrum teologie a umění odchází z KTF

Centrum teologie a umění (CTU) bylo založeno v roce 2006 na KTF prof. A.-P. Rethmannem a architektem Norbertem Schmidtem, kde působilo do září 2024 při Katedře systematické a pastorální teologie. Po 18 letech ale CTU z KTF UK odchází a od října 2024 bude nově působit jako odborná sekce České křesťanské akademie.

CTU bylo posledním centrem působícím na KTF UK.

Na tvrzení uvedená děkanem KTF Jaroslavem Brožem reagoval na svém facebookovém příspěvku Tomáš Petráček, který popřel některé z informací, které děkan v rozhovoru uvedl.