Prof. Petráček podal žalobu pro neplatnost své výpovědi na KTF

Prof. Tomáš Petráček na svém facebookovém profilu zveřejnil informaci o tom, že podal žalobu pro neplatnost výpovědi, kterou k 31. říjnu dostal na KTF:

Mnozí jste se na to ptali, takže ano, na Silvestra jsme podali žalobu na neplatnost výpovědi z KTF UK, rozšířenou o další body.

Nebylo to snadné rozhodnutí, protože paradoxně, ba bizarně musím žalovat Karlovu univerzitu, která se vůči mně ničeho nedopustila, naopak se marně snažila urovnat věc smírně. Spor pak povede fakulta.

Nejsem právník, ale jsem přesvědčen, že má advokátka dr. Zuzana Vikarská odvedla skvělou práci, díky i všem dalším, kdo se na přípravě podíleli.

Důvodů pro soudní podání bylo několik:

Věřím tomu, že lži, manipulaci a zneužití moci se už z principu nemá ustupovat. Nevěřím na nějaké pseudozbožné spiritualizování podobných konfliktů. Vím, že to některé z vás zklame, ale zvažoval jsem to dlouze a zevrubně.

Cítil jsem jako u zdi. Ne kvůli samotné výpovědi, ale kvůli lžím o mých doktorandech a o mé práci a roli na KTF, které proděkan Jinek a advokát Kříž šířili dovnitř fakulty, na zasedáních akademického senátu a v médiích. Čímž mimochodem celkem jasně ukázali, že vůbec nešlo jen o úsporné důvody a nadbytečnost. Součástí žaloby je i požadavek omluvy za Jinkovy lži.

Doufám, že to pomůže ochránit další ohrožené, protože nevěřím, že by garnitura Jinek, Novotný, Kříž a Vlnas jen tak přešla, že se polovina akademických pracovníků a dalších zaměstnanců podepsala pod petice požadující odchod vedení a změnu řízení fakulty. Pokud ve vedení tato čtveřice zůstane, další odchody budou následovat.

Doufám, že KTF má pořad naději a třeba si v únoru zvolí někoho schopného vyvést ji z této hluboké krize a dát jí naději stát se zase normální součástí UK.

Byl jsem upozorněn, že to může být na hodně dlouhé lokty a výsledek je nejistý. Je to můj první soudní spor v životě. Nechám se překvapit.