Dr. Rethmann k dispensu od kněžských závazků

Dr. Albert-Peter Rethmann na svém facebookovém profilu 19. ledna 2024 reagoval na hlasy, že kvůli dispensaci od kněžských závazků údajně nemůže post děkana KTF zastávat:

Tento týden jsem informoval o tom, že budu kandidovat na funkci děkana na KTF UK. Jsem dojat z velké vlny podpory z církve, různých fakult českých vysokých škol a z Akademie věd, z politické sféry a od známých v České republice a ze zahraničí.

Někteří se ptají, jak to vypadá s tím, že jsem po 25 letech aktivní služby obdržel dispens od kněžských závazků, jsem ženatý a pracuji v civilním zaměstnání. Samozřejmě jsem o tomto bodu velmi přemýšlel a vedl řadu hovorů i s církevními právníky. Po obdržení dispensu jsem pracoval v církevních strukturách v Německu. Před tím, než jsem zveřejnil svou kandidaturu, jsem o tom mluvil i s arcibiskupem Janem Graubnerem jako velkým kancléřem Katolické teologické fakulty UK. A jsem rád, že nejsem první ani asi poslední, který je ochoten se i dále a v jiné službě angažovat v teologii a církvi, jak je i vidět na současném děkanovi olomoucké teologické fakulty, který také dostal dispens prostřednictvím tehdejšího olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, aby mohl působit na fakultě jako děkan.

Je pro mě důležité, aby Katolická teologická fakulta sloužila svými kompetencemi místní církvi i společnosti a snad i díky své životní cestě a zkušenostem jí mohu nabídnout pohled z více stran. Chci na fakultě spolupracovat se všemi, kdo se svými akademickými a profesními kompetencemi budou chtít podílet na životě, působení a rozvoji fakulty.

Všem děkuji za podporu a povzbuzení.